Oppo Find N2 Flip, Blackview Hero 10, Samsung Galaxy Z Flip 6 en Motorola Razr 50 Ultra: er zijn inmiddels best wat fliptelefoons om uit te kiezen. Dit zijn vouwtelefoons die als een make-updoosje omhoog openklappen. Maar, wat is een goede reden om over te stappen op een fliptelefoon? We noemen er vijf.
Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van een fliptelefoon is dat ze die handige vorm hebben. Het is niet eens zozeer dat het scherm kan vouwen, maar wel dat je het toestel half-rechtop kunt neerzetten waarmee het meteen een statief is. Je kunt het hierdoor handig gebruiken om een foto te maken of een zaklamp neerzetten om je bij te schijnen bij het klussen. Maar zeker voor fotografie is het een winnaar: je hoeft niet zo Influencersinthewild-achtig een selfie te staan maken, je kunt het een stuk subtieler doen, mocht je je daar druk om maken. Maar sowieso kun je makkelijker even snel een foto maken ‘zonder handen’ en dat is handig.
Je kunt natuurlijk steeds grotere gewone smartphones maken, maar ga maar eens op een barkruk zitten met zo’n toestel in je zak: dat prikt. Veel mensen denken onterecht dat een foldable te dik is om comfortabel te zitten in een broekzak, maar dat valt heel erg mee. Bovendien zijn ze inmiddels vrij dun en juist omdat het zo’n vierkantje wordt wanneer hij is gevouwen, kun je hem in veel broekzakken prima kwijt.
Het buitenscherm is een perfecte plek voor meldingen en maakt het voor gebruikers handig om even snel op die melding te reageren, in plaats van dat het ‘hele toestel’ er weer bij wordt gehaald en je door van alles en nog wat wordt afgeleid. Gebruikers van foldables zeggen het volop: dat kleine scherm aan de buitenkant maakt het veel eenvoudiger en prettiger om even snel te reageren op een melding.
Hoe lang gebruik je nu al een telefoon die er ongeveer hetzelfde uitziet als alle anderen? Waarschijnlijk al meer dan 10 jaar. Fliptelefoons bieden een aanzienlijk andere vormfactor en dat is leuk. Het is weer even wat anders, het krijgt mensen weer meer aan het praten over telefoons en het misstaat bovendien niet om het toestel met een keycord aan je nek te hangen.
Je weet waarschijnlijk wel dat automakers altijd heel veel bezig zijn met het gevoel van in een auto zitten. Sommige knoppen moeten een tikje geven als je ze aanraakt, het geluid van een raam dat dichtgaat moet op een bepaalde manier klinken: sommige dingen voelen of klinken nu eenmaal lekker. Dat is ook zo met fliptelefoons. Het is heerlijk om er gewoon een beetje mee te zitten klapperen. Bovendien voelt het ook afsluitend: je doet iets op je telefoon, klap, dicht, en verder met je dag. HMD noemt dit bijvoorbeeld ‘the snap’. Veel mensen vinden het lekker voelen om hun telefoon dicht te klappen.
Veel positieve punten die je met een gewone telefoon niet hebt. Er zijn ook nadelen om rekening mee te houden als je voor een fliptelefoon kiest. Zo kan batterijduur een uitdaging zijn bij vouwbare telefoons en zijn ze erg duur. Ook hebben ze niet altijd op alle vlakken heel luxe specificaties, waarbij onder andere camera’s wel eens te wensen overlaten. Plus, als er een goede kruimel tussen je scherm zit en je klapt hem dicht, dan is een ongeluk snel gebeurd.
Wat vind jij de hoofdreden om over te stappen op een fliptelefoon? Deel het in de reacties onder dit artikel.
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Lees het artikel op de mobiele website