Eén plus één is OnePlus, één plus twee is OnePlus en één plus elf is ook OnePlus. De Chinese fabrikant OnePlus is een smartphonefabrikant die dol is op tellen. Het bedrijf is daarbij nog altijd een bekende speler in het ‘smartphoneveld’ en brengt ieder jaar een aantal sterke toestellen op de markt. Maar welke van deze telefoons kun je het beste kopen? We vertellen het je in dit artikel
Soms zie je door de bomen het alom bekende smartphonebos niet meer. Merken als OnePlus, POCO Motorola, Google, Samsung en Xiaomi brengen namelijk verschillende smartphones op de markt die soms erg veel op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. In deze artikelreeks, waarmee we vorig jaar begonnen zijn, bespreken we daarom van elk merk de beste telefoons die je op dit moment kopen. In dit artikel kijken we naar de toestellen van OnePlus.
We doen dit per merk en oplopend qua prijs. Hierbij kijken we voornamelijk naar toestellen van een bepaald merk die per prijsklasse een kooptip zijn. Dit zijn modellen welke eigenschappen hebben die in een bepaalde prijsklasse niet gebruikelijk zijn en mede hierdoor een goede prijs kwaliteitverhouding hebben. De lijst is op volgorde van prijs. De prijzen die genoemd zijn, zijn de prijzen ten tijde van de publicatie van dit artikel. Alle genoemde telefoons hebben we zelf in handen gehad.
OnePlus is een Chinese fabrikant welke vanaf 2014 smartphones produceert. In dit jaar introduceerde het merk de welbekende OnePlus One. Dé ‘flagshipkiller’ die zo genoemd werd omdat het met krachtige high-end specificaties kwam, voor een prijs die ver onder concurrerende toestellen lag.
In de loop der jaren heeft het merk wel veel transities ondergaan en tegenwoordig is het al lang niet mee het bedrijf van weleer. Van flagshipkillers transformeerde de fabrikant in een OPPO-kloon die veel toestellen uitbracht die het zusterbedrijf ook op de markt bracht, maar dan onder een andere naam. Ook het geliefde OxygenOS - de Android-schil van OnePlus - ging steeds meer op in ColorOS van OPPO. Het lijkt er nu zelfs op dat OPPO het Westen aan het verlaten is en alleen nog maar smartphones onder de naam uitbrengt van OnePlus. De OnePlus Open is bijvoorbeeld bijna exact dezelfde telefoon als de OPPO Find N3. Laatst genoemde wordt uitgebracht in China, de Open is bij ons te koop.
Dat OnePlus steeds meer is opgegaan in OPPO is volgens veel fans jammer, maar het betekent niet dat de fabrikant geen goede smartphones meer op de markt brengt. Sterker nog, OnePlus begint zijn eigen identiteit langzamerhand weer een beetje terug te krijgen. OnePlus heeft momenteel vier lijnen. We sommen ze hieronder voor je op:
Toen de OnePlus 10T uitkwam was het verre van een kooptip. De telefoon was namelijk een vreemde eend in de bijt. Voor 700 euro had het toestel immers niet veel speciaals aan boord en was het door een prijsdaling van de OnePlus 10 Pro amper goedkoper dan het topmodel van het bedrijf. Nu kost de 10T slechts om en nabij de 410 euro en hiervoor is de 10T wel een onwijs goede deal. Voor dit geld krijg je namelijk een krachtige Snapdragon 8+ Gen chipset. Dit is de snelste processor die je vorig jaar in een Android-smartphone kon vinden.
Verder heeft de 10T een 4800 mAh accu aan boort welke kan worden opgeladen met maar liefst 150W. In zo’n twintig minuten is het toestel hiermee volledig opgeladen. Als laatst vind je nog een 50 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera op de achterkant van de 10T. De hoofdcamera beschikt over een Sony IMX766-sensor. Dit is een sensor die we vorig jaar vaak tegenkwamen in smartphones van om en nabij de 300 tot 600 euro. De kwaliteit van de hoofdcamera is voldoende voor dit geld, maar zeker niet het sterkste punt. Van de groothoeklens is het fijn dat deze aanwezig, de kwaliteit is echter niet geweldig. Aan de 2 MP macrocamera heb je niets.
Als alternatief op de 10T, zou je voor ongeveer hetzelfde geld ook voor de OnePlus Nord 3 kunnen gaan. Dit toestel draait op een MediaTek 9000-chip welke iets minder krachtig is dan de 8+ Gen 1-chip. Qua performance kun je deze chip meer met de gewone 8 Gen 1-chip vergelijken. De hoofdcamera van de Nord is een 50 MP hoofdcamera variant die gebruik maakt van een Sony 890-sensor. Deze is sensor is een stuk groter in vergelijking met de 766 die in de 10T te vinden is. Opladen gaat met 80W wel weer iets trager, als is het nog altijd snel genoeg. Bovendien is de accu met 5000 mAh iets groter. Ook is de Nord 3 nieuwer , draait standaard op Android 13 en wordt zodoende een half jaar langer ondersteund. Wij vinden persoonlijk de 10T mooier en luxer overkomen, maar dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
De OnePlus 11 is het huidige ‘normale’ vlaggenschip van OnePlus. Met een huidige prijs van om en nabij de 670 euro is de telefoon tevens een directe concurrent van bijvoorbeeld de Galaxy S23. Voor dit geld probeert OnePlus van de 11 een zo compleet mogelijk totaalplaatje te maken. Hiervoor stopt het onder andere een grote 5000 mAh accu in het toestel welke kan worden opgeladen met een vermogen van 100W. Op dit punt doet de OnePlus 11 het beter dan de S23.
Daarnaast beschikt de 11 over een mooi 6,7 inch 120 Hz AMOLED-paneel, een luxe eigen design en een snelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chipset. Op deze punten doet het toestel het ongeveer even goed als de Galaxy S23. Ook qua updatebeleid ontlopen beide telefoons elkaar niets, beide smartphones krijgen vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates.
Qua camera’s doet de OnePlus 11 het wel minder dan de S23. Al zijn ze zeker niet verkeerd. Je vindt een 50 MP hoofdcamera, 48 MP groothoeklens en een 32 MP telelens op de achterkant van de telefoon. Al met al heeft de OnePlus 11 genoeg te bieden voor zijn geld om het tot een kooptip te bestempelen.
Oké eerlijk is eerlijk, ik ben nog altijd geen grote fan van foldables. Ze zijn naar mening onder andere te duur voor de specificaties waarmee ze komen, de vouw blijft irritant voel- en zichtbaar en ze zijn nog te fragiel door het plastic scherm en het scharnier. De voordelen van een vouwbaar scherm wegen wat mij betreft dus nog lang niet op tegen de nadelen.
Voor de mensen die echter toch per se een foldable smartphone willen aanschaffen, raad ik de OnePlus Open aan. In tegenstelling tot de Fold 5 van Samsung – de grootste concurrent voor deze telefoon – is de Open gewoonweg beter vormgegeven. Zo heeft het toestel een normaal frontscreen en niet zo’n langgerekte versie als die op de Fold te vinden is. Hiermee is de Open in dichte toestand als volwaardige telefoon te gebruiken. Bovendien heeft OnePlus de Open uitgerust met goede camera’s, iets wat je bij de Fold 5 ook niet echt kan zeggen. De software werkt tevens goed samen met de vouwbare, en onwijs heldere, AMOLED-panelen. Kortom: heb je geld over en ben je er echt van overtuigd dat je een fold wil aanschaffen, ga dan voor deze OnePlus Open.
Lees het artikel op de mobiele website