Beste Google-smartphones die je kunt kopen (2023) | Androidworld.nl
 

Beste Google-smartphones die je kunt kopen (2023)

| door Jelle Passchier

Welke telefoons van Google kun je op dit moment het beste kopen? In dit artikel sommen we de beste toestellen voor je op.

De beste smartphones

Soms zie je door de bomen het alom bekende smartphonebos niet meer. Merken als Google Motorola, Samsung, Xiaomi, OnePlus en OPPO brengen namelijk verschillende smartphones op de markt die soms erg veel op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. In deze artikelreeks, waarmee we vorig jaar begonnen zijn, bespreken we daarom van elk merk de beste telefoons die je op dit moment kopen. In dit artikel kijken we naar de toestellen van Google.

We doen dit per merk en oplopend qua prijs. Hierbij kijken we voornamelijk naar toestellen van een bepaald merk die per prijsklasse een kooptip zijn. Dit zijn modellen welke eigenschappen hebben die in een bepaalde prijsklasse niet gebruikelijk zijn en mede hierdoor een goede prijs kwaliteitverhouding hebben. De lijst is op volgorde van prijs. De prijzen die genoemd zijn, zijn de prijzen ten tijde van de publicatie van dit artikel. Alle genoemde telefoons hebben we zelf in handen gehad.

Gerelateerde artikelen

Google en het maken van smartphones

Google is de maker van Android, het besturingssysteem dat onder andere op smartphones van Samsung, OnePlus, Nothing en Xiaomi te vinden is. Naast het maken van de software, houdt Google zich ook al jaren bezig met het maken van smartphones zelf. Met deze eigengemaakte telefoons wil Google laten zien hoe zij smartphones zien en hoe Android – naar hun mening – het best kan functioneren. Deze toestellen liet Google zo’n tien jaar geleden nog maken door andere smartphonefabrikanten. Eén fabrikant kreeg dan de eer om een Nexus-smartphone te produceren. Enkele voorbeelden waren de Galaxy Nexus (Samsung), Nexus 4 (LG) en de Nexus 6 (Motorola).

Sinds 2016 maakt Google zijn smartphones zelf. Toen begon de fabrikant namelijk met de Pixel-lijn. Het zijn smartphones van Google welke voornamelijk gericht zijn op camera- en fotokwaliteit, de Android-software en tegenwoordig ook AI. Google kent twee smartphonelijnen. We sommen ze hieronder voor je op:

Google Pixel 6a (349 euro)

De Google Pixel 6a staat al maanden in onze koopgids en is naar onze mening één van de beste smartphones die je kunt kopen voor 349 euro. We kunnen dit toestel namelijk aan iedereen aanraden. Waarom is dit? De Pixel 6a heeft een geweldige hoofdcamera, draait op schone Android-schil, heeft een rappe processor, een mooi design en is daarbij ook nog een lekker compact. Kortom: alles wat je hartje begeert voor slechts 349 euro.

Het enige echte minpunt aan de Pixel 6a is zijn scherm. Deze heeft namelijk een verversingssnelheid van slechts 60 Hz. Veel conurrende en goedkopere smartphones hebben tegenwoordig vaak al een scherm met 120 Hz. Deze schermen worden dus 120 keer per seconde ververst en ogen hiermee veel vloeiender. De Pixel 6a kan door zijn 60 Hz zelfs wat schokkerig overkomen.

Google Pixel 7 (499 euro)

De Google Pixel 7 is de basis high-end smartphone van Google van vorig jaar. Het toestel kosten toen 649 euro en hiervoor kreeg je al een telefoon met een mooi luxe design, uitstekende hoofdcamera en fijne software. De Pixel 7 is na een jaar echter lekker in prijs gedaald en kost momenteel zo’n 500 euro. Hiermee is de telefoon een nog betere deal geworden. Voor mensen die een luxe midrange telefoon zoeken met de beste camera die je kunt krijgen voor dit geld, is de Pixel 7 dus een uitstekende keuze.

Google Pixel 7 Pro of Pixel 8? (749 euro)

Voor zo’n 750 euro krijg je met de Pixel 7 Pro van Google een mooie luxe smartphone inclusief geweldig uitgebreid camera-eiland (50 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens en 48 MP periscooplens 5x zoom), schone Android-schil, een vrij rappe Tensor G2-chipset en groot 6,77 inch 120 Hz OLED-paneel.

De ‘gewone’ Pixel 8 is door verschillende Black Friday-deals nu voor ongeveer hetzelfde bedrag te koop, eerst was de 8 nog zo’n 70 euro duurder. De Pixel 8 is met zijn 6,2 inch 120 Hz OLED-paneel compacter. Dit beeldscherm is bovendien mooier en feller. Het toestel wordt daarbij langer ondersteund en beschikt over een snellere Tensor G3-chipset. De Pixel 8 mist echter wel een periscooplens waarmee je optisch kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De keuze is aan jou wat je belangrijker vindt, wij zouden persoonlijk voor de Pixel 8 gaan.

Google Pixel 8 Pro (1099 euro)

Met een adviesprijs van 1099 euro bevindt Google zich met de Pixel 8 Pro voor het eerst in de premiumklasse van de markt. De 8 Pro is dan ook het echte paradepaardje van Google. Ondanks het feit dat het jammer is dat het vlaggenschip van Google voor het eerst zo duur is, de Pixel 7 Pro had nog een adviesprijs van 899 euro, is de 8 Pro wel een kooptip te noemen. Althans voor de mensen die op zoek zijn naar een premium smartphone. Als je namelijk echt het beste van het beste op Android-gebied wil, dan raden wij je op dit moment twee toestellen aan. Dit zijn S23 Ultra van Samsung en de Pixel 8 Pro van Google.

Met de 8 Pro krijg je namelijk een uitmuntend en uitgebreid camera-eiland inclusief 50 MP hoofcamera, 48 MP groothoeklens en 48 MP telecamera welke 5x optisch kan zoomen. Daarnaast beschikt het toestel over een onwijs helder OLED-paneel, draait de telefoon op een schone versie van Android 14 en wordt hij maar liefst zeven jaar ondersteund met Android-upgrades én beveiligingsupdates.

Bij de 8 Pro draait het bovendien voor een groot gedeelte om AI, kunstmatige intelligentie. De smartphone zit boordevol AI-functies zoals de Magische gum voor Audio (weghalen van storende audio) en de Magic Editor. Met laatst genoemde kun je storende objecten verwijderen en objecten of mensen verkleinen, vergroten of verplaatsen op de foto. Al met al is de Pixel 8 Pro duur, maar voor mensen die echt per se het beste van beste willen is de telefoon zeker het overwegen waard.

Het grootste nadeel aan de smartphone is dat hij standaard slechts 128 GB heeft en dan hij met slechts 30W opgeladen kan worden. Het opladen duurt hiermee, zeker voor een premium smartphone, eindeloos lang.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen