De naam Motorola doet bij veel mensen een belletje rinkelen. De fabrikant maakte onder andere furore met de Razr-toestellen en was bovendien de maker van de allereerste mobiele telefoon. In de jaren die volgde is er veel veranderd bij Motorola, maar één ding is het wel altijd blijven doen: telefoons maken. Maar welke Motorola-smartphone kun je in 2023 nou het beste kopen?
Soms zie je door de bomen het alom bekende smartphonebos niet meer. Merken als Motorola, Samsung, Google, OnePlus, OPPO en Xiaomi brengen namelijk verschillende smartphones op de markt die soms erg veel op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. In deze artikelreeks, waarmee we vorig jaar begonnen zijn, bespreken we daarom van elk merk de beste telefoons die je op dit moment kopen. In dit artikel kijken we naar de toestellen van Motorola.
We doen dit per merk en oplopend qua prijs. Hierbij kijken we voornamelijk naar toestellen van een bepaald merk die per prijsklasse een kooptip zijn. Dit zijn modellen welke eigenschappen hebben die in een bepaalde prijsklasse niet gebruikelijk zijn en mede hierdoor een goede prijs kwaliteitverhouding hebben. De lijst is op volgorde van prijs. De prijzen die genoemd zijn, zijn de prijzen ten tijde van de publicatie van dit artikel. Alle genoemde telefoons hebben we zelf in handen gehad.
Motorola werd in 2011 gesplitst in twee bedrijven, Motorola Mobility was er hier één van. Dit bedrijf hield bezig met het maken van mobiele telefoons. Zo’n acht maanden later kocht Google dit bedrijf. In deze jaren bracht Google onder andere de Nexus 6 uit, onder de vlag van Motorola. Na drie jaar verkocht Google, na tegenvallende verkoopcijfers, Motorola Mobility aan het Chinese Lenovo. Zij zijn vandaag de dag nog altijd eigenaar van de fabrikant.
Motorola focust bij hun smartphones voornamelijk op twee dingen: design en software. Om met deze eerste te beginnen, Motorola maakt graag luxe smartphones en werkt hiervoor vaak samen met andere bedrijven. Sinds een aantal jaar werkt het bijvoorbeeld samen met het bedrijf Pantone, een bedrijf dat kleurcoderingen produceert. Deze samenwerking resulteert in een aantal kleurrijke varianten van Motorola-smartphones welke gebaseerd zijn op Pantone-kleuren. Hierbij kun je denken aan kleuren als Soothing Sea, Caneel Bay, Veri Peri en Aqua Foam. Daarnaast maakt Motorola, als een van de weinige fabrikanten, nog smartphones met gebogen schermranden.
De andere focus ligt dus op de softwaren, Motorola gebruikt steevast een schone Android-schil met enkele handige functies. Zo kun je de zaklamp op Motorla-smartphones activeren door de toestellen te schudden. Kleine handigheidjes die in de praktijk erg fijn werken. Qua software richt de fabrikant zich helaas niet echt op het updatebeleid, deze blijft vaak nog ondermaats ten opzichte van de concurrenten.
Motorola heeft vier grote lijnen. We sommen ze hieronder voor je op:
De eerste Motorola-smartphone in de lijst welke we je aanraden is de Motorla G54. Voor nog geen 150 euro biedt dit toestel een mooi LCD-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Daarnaast krijg je een grote 5000 mAh accu, een vrij rappe Dimensity 7020-chip en een degelijke 50 MP hoofdcamera. Hiermee is de G54 één van de beste budgetsmartphones die je kunt kopen.
De Motorola Edge 30 Neo is op dit moment te koop voor nog geen 250 euro, hiervoor krijg je heel veel waar voor je geld. Zo kan de telefoon snel worden opgeladen met een vermogen van 65W, beschikt de Edge 30 Neo over een mooi vloeiend 120 Hz OLED-paneel, een vrij rappe Snapdragon 695-chipset én een prima 50 MP hoofdcamera. Het toestel komt daarnaast in een aantal opvallende Pantone-kleuren uit en legt de focus hiermee ook op het design.
De smartphone is wel al ruim een jaar oud. Dit in combinatie met het matige updatebeleid zorgt ervoor dat de Edge 30 Neo nog maar zo’n twee jaar ondersteund wordt. Vind je dit echter geen probleem, dan haal je met de Edge 30 Neo een prachtige, luxe en snelle smartphones in huis voor een om en nabij de 230 euro.
Voor ongeveer hetzelfde geld kun je de G84 aanschaffen. Deze smartphone kent een aantal gelijkenissen met de hierboven genoemde Edge 30 Neo. Zo draait ook dit toestel op de Snapdragon 695-chipset en beschikt hij over een 120 Hz OLED-paneel.
De G84 heeft daarentegen de beschikking over een 8 MP groothoeklens en een 3.5 mm audio jack, deze ontbreken op de Edge 30 Neo. De Edge 30 Neo kan wel sneller worden opgeladen, 65W versus 35W. Beide telefoons bieden echter veel waar voor hun geld en het is echt aan jou de keuze waaraan je meer waarde hecht. Door een Black Friday deal kost de telefoon nu slechts 239 euro.
Met een actuele prijs van nog geen 330 euro is de Motorola Edge 40 een ontzettend goede deal. Je krijgt voor dit bedrag namelijk een aantal krachtige specificaties. Zo beschikt de telefoon over een snelle Dimensity 8020-chip, een prachtig 144 Hz OLED-paneel, een sterke accu welke kan worden opgeladen met een vermogen van 68W en een goede 50 MP camera inclusief 13 MP groothoeklens welke ook dienst doet als macrocamera. Dit alles zit in een mooi luxe design inclusief gebogen schermranden. Dit ziet er mooi en strak uit, maar veel mensen vinden dit in de praktijk wel iets minder fijn werken.
Lees het artikel op de mobiele website