Samsung is al jarenlang de grootste Android-smartphonefabrikant ter wereld en ook in Nederland en België verkopen de Samsung-toestellen het beste. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is onder andere zo populair omdat ze in elke prijsklasse van de markt een interessant telefoon te koop hebben. Maar welke Samsung-smartphone kun je in 2023 nou het beste kopen?
Soms zie je door de bomen het alom bekende smartphonebos' niet meer. Merken als Samsung, OPPO, OnePlus, Google, Realme en Xiaomi brengen namelijk verschillende smartphones op de markt die soms erg veel op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. In deze artikelreeks, waarmee we vorig jaar begonnen zijn, bespreken we daarom van elk merk de beste telefoons die je op dit moment kopen. In dit artikel kijken we naar de toestellen van Samsung.
We doen dit per merk en oplopend qua prijs. Hierbij kijken we voornamelijk naar toestellen van een bepaald merk die per prijsklasse een kooptip zijn. Dit zijn modellen welke eigenschappen hebben die in een bepaalde prijsklasse niet gebruikelijk zijn en mede hierdoor een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. De lijst is op volgorde van prijs. De prijzen die genoemd zijn, zijn de prijzen ten tijde van de publicatie van dit artikel. Alle genoemde telefoons hebben we zelf in handen gehad.
Samsung is een Zuid-Koreaans bedrijf die bekend staat om zijn Galaxy-smartphones. Zoals in het intro hierboven al genoemd probeert de fabrikant in elke een prijsklasse een goede telefoon te plaatsen. Dit zodat er voor iedereen een Samsung-smartphone beschikbaar is en het bedrijf dus veel toestellen kan verkopen. Om hierin structuur en onderscheid te brengen en maken, heeft het merk meerdere lijnen. Hieronder sommen we de drie belangrijkste voor je op:
De focus van Samsung ligt voornamelijk op het updatebeleid, AMOLED-panelen, de camera's en de algehele gebruikerservaring. Hieronder sommen we een aantal telefoons van Samsung voor je op, die je volgens ons het beste kunt kopen. We kijken daarbij naar de modellen van het merk welke ze in 2023 hebben uitgebracht en naar oudere toestellen. Samsung-smartphones dalen immers relatief snel in prijs, waardoor deze soms concurreren met de nieuwere modellen. Hierbij dus ook meteen de tip om niet meteen naar de winkel te rennen als Samsung een nieuwe telefoon uitbrengt. Wacht daarentegen een maand of twee, dit kan je zomaar tientallen tot honderden euro’s schelen.
De Samsung Galaxy A14 is te verkrijgen in twee varianten. De 4G- en 5G-versie. De 4G-versie raden wij aan. Deze telefoon is namelijk één van de beste smartphones van om en nabij de 150 euro. Voor dit geld krijg je een toestel met een Full HD+ LCD-paneel, degelijk camera-eiland inclusief groothoeklens, fijne uitgebreide software en een goed updatebeleid. De Galaxy A14 krijgt maar liefst drie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Hiermee heeft de A14 het beste updatebeleid voor een smartphone onder de 200 euro.
Het grote nadeel aan de Galaxy A14 4G is dat hij vrij traag is. De gebruikte MediaTek Helio G80 is geen snelle jongen, dit in combinatie met de zware software zorgt ervoor dat de telefoon soms echt (te) traag overkomt. Als je een iets betere smartphone wil, dan zou je voor de Galaxy A14 5G kunnen kiezen. De A14 5G heeft een snellere MediaTek Dimensity 700-chipset en een vloeiender 90 Hz beeldscherm. De A14 5G raden we echter minder snel aan, aangezien de veel betere A34 slechts zes tientjes duurder is (209 versus 269 euro).
Ga je één trede hoger op de Samsung-ladder dan kom je dus uit bij de Galaxy A34. Voor 269 euro biedt de A34 heel veel waar voor zijn geld. Zo krijg je een prachtig en vloeiend 6,6 inch 120 Hz AMOLED-paneel, een goed uitgebreid camera-eiland inclusief 48 hoofdcamera, 8 MP groothoeklens en 5 MP macrocamera, en uitgebreide software boordevol functies. Tot slot krijg de A34 maar liefst vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Het enige echte nadeel aan de A34 is zijn design, deze is niet heel modern. De telefoon beschikt nog over een notch – inkeping in het scherm – en heeft vrij grote schermranden inclusief dik kinnetje.
Voor zo’n 80 euro meer kun je overigens de Galaxy A54 kopen. Deze is op een aantal punten iets beter dan de A34. Zo heeft de A54 een moderner design en iets betere hoofdcamera. Wel is de gebruikte Exynos 1380-chip in de A54 minder efficiënt dan de MediaTek Diminsity 1080 welke in de A34 te vinden is. Daarbij wordt de MediaTek-chip minder snel warm waardoor deze langer zijn snelheid kan vasthouden. Door deze redenen en het prijsverschil van 80 euro raden wij dus de A34 aan. Voor de mensen die echter een mooiere en moderner toestel zoeken is de A54 ook een goede koop.
Ondanks het feit dat de Galaxy S21 FE nu al bijna twee jaar oud is, is de telefoon toch nog altijd een aanrader. Je krijgt voor om en nabij de 450 euro namelijk een erg uitgebreide smartphone. Zo beschikt de S21 FE over een snelle Qualcomm 888-processor, een modern design, mooi 120 Hz, AMOLED-paneel, een sterk camera-eiland inclusief telecamera die 3x optisch kan zoomen, een grote batterij en goed updatebeleid. Ondanks zijn leeftijd wordt de S21 Fe nu nog altijd drie jaar ondersteund. Al met al schuurt de Samsung Galaxy S21 FE tegen de high-end-smartphones aan, maar is hij te koop zonder high-end-prijs.
De Galaxy S23 is basisversie uit de high-end S23-serie van Samsung van dit jaar. Laat je echter niet beïnvloeden door het woord ‘basis’, want de S23 is qua specificaties veel meer dan een basis telefoon. De smartphone beschikt bijvoorbeeld over de Snapdragon 8 Gen 2-chipset, dit is snelste chip die je momenteel in een Android-toestel kunt tegenkomen. Daarnaast heeft de telefoon een erg goede 50 MP hoofdcamera, een bruikbare 12 MP groothoeklens én een 10 MP telelens. Met laatst genoemde kun je tot 3x optisch zoomen.
De S23 beschikt bovendien over een luxe design bestaande uit glas en aluminium, een lekker fel 120 Hz AMOLED-paneel en een accu die door zuinige chip vrij lang meegaat. Dit ondanks zijn relatief kleine capaciteit van 3900 mAh. De batterij is helaas met slechts 25W op te laden.
De Samsung Galaxy S22 Ultra was het vlaggenschip van Samsung van vorig jaar. Dit toestel was al een goede deal, maar door de flinke daling in prijs is het model een nog betere kooptip geworden. Voor ongeveer 800 euro krijg je een luxe vormgegeven smartphone met een mooi 6,8 inch LTPO 120 Hz AMOLED-paneel. Daarnaast krijg je een uitgebreid camera-eiland inclusief 108 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens, 10 MP telelens met 3x optische zoom en een 10 MP telelens met 10x optische zoom. Door het goede updatebeleid van vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates gaat de telefoon daarbij nog altijd lang genoeg mee. Nu is hier nog vier jaar lang beveiligingsupdates en drie Android-upgrades van over.
Het grote nadeel van de S22 Ultra is zijn Exynos 2200-chipset. Deze processor van Samsung zelf is immers niet de meest efficiënte chipset op de markt. Hierdoor kan het toestel relatief snel overhitten en is de accuduur niet al te best.
Als je op zoek bent naar de meest uitgebreide Android-smartphone op de markt, dan kom je al snel uit bij de Galaxy S23 Ultra. Op geen enkel punt laat deze S23 Ultra iets liggen. Zo is het toestel door de gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip erg snel en efficiënt. Bovendien is het 6,8 inch AMOLED-paneel een genot om naar te kijken en is het camera-eiland erg uitgebreid. Deze beschikt namelijk over een 200 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens, 10 MP telelens met 3x optische zoom én een 10 MP telelens met 10x optische zoom. Gooi dit allemaal in een mooi vierkant design gemaakt van glas en aluminium en je krijgt een pareltje van een smartphone.
We hopen je met deze lijst op weg te hebben geholpen en je te kunnen adviseren met je aankoop. Later volgen er ook artikelen over andere smartphonemerken. Hou Androidworld.nl en/of onze AW Reader dus goed in de gaten.
Ben jij van plan om een Samsung-toestel te kopen? En zo ja, aan welke zit je precies te denken? Laat het weten in de comments onder dit artikel.
Lees het artikel op de mobiele website