Zowat alle telefoons uit alle mogelijke prijsklassen komen met snelladers. Soms hebben ze er een in de doos, en een andere keer moet je er een apart aanschaffen. Verder zijn er nog verschillende standaarden. We leggen leggen uit waar je rekening mee moet houden als je een oplader koopt.
Snelladen of niet snelladen?
Telefoonfabrikanten gaan er steeds vaker van uit dat je thuis al wel een oplader hebt liggen, en vanwege ecologische motieven kan een snellader al wel eens ontbreken in het doosje van een nieuwe telefoon. Dat is zo bij nieuwe toptoestellen van Samsung en de X-serie van Nokia. Meer fabrikanten zullen waarschijnlijk volgen.
Toch wil je de voordelen van een snelladen niet mislopen, want zo'n extra krachtige oplader kan een grote meerwaarde zijn. De beste snelladers op de markt veranderen de manier waarop je je telefoon gebruikt. Je laadt gewoon tussendoor enkele minuutjes op in plaats van de hele nacht lang.
Gerelateerde artikelen
Maak je ook geen zorgen dat de accu van je telefoon sneller verslijt omdat je een snellader gebruikt, verhalen zoals bij deze experimentele oplader van Xiaomi. Met de huidige snelladers op de markt zal je dat probleem niet ondervinden. Ben je toch bezorgd om de levensduur van je accu op lange termijn, dan volg je beter deze tips.
Kan mijn telefoon snelladen?
Oké, je wil dus al zeker een snellader, maar waar te beginnen? Allereerst wil je het antwoord op deze vraag weten, alvorens je op zoek wil gaan naar de juiste oplader. Kan jouw telefoon snelladen, en met welke standaard dan precies?
Het QuickCharge-logo staat vaak vermeld op productverpakkingen en op de oplader zelf
De makkelijkste manier om het antwoord op die vraag te ontdekken is door thuis het doosje van je telefoon uit de kast te halen. Vaak zie je al een verwijzingen naar snelladen op de verpakking. Zoek naar temen als 'Qualcomm QuickCharge', 'USB-PD' of een snellaadtechnologie die de fabrikant benoemt. Let ook op met welk vermogen je telefoon kan snelladen, uitgedrukt in watt. Bijvoorbeeld: 15 watt, 20 watt, 40 watt, enzovoort.
Vind je die info niet op de verpakking, kijk dan even in de documentatie in de doos of op de website van de fabrikant van jouw telefoon. Heb je de meegeleverde snellader nog, dan kan je mogelijk al informatie vinden op de oplader zelf. Al is dat niet de meest betrouwbare methode, want de kans bestaat dat je telefoon met een gewone 'trage' oplader is gekomen.
Heb je gevonden wat je zocht, houd de info dan bij de hand. Je wil dus meer te weten komen over enerzijds de snellaadstandaard en anderzijds het vermogen waarmee je smartphone kan opladen, uitgedrukt in watt.
De Realme 7 Pro met zijn 65 watt SuperDart-oplader
Welke oplader moet ik kopen?
Wel nu komt het moeilijkere gedeelte. Er bestaan verschillende soorten snellaadtechnologieën die in bepaalde gevallen compatibel zijn met elkaar, maar soms ook niet. Google merkte twee jaar geleden al op dat het voor gebruikers erg lastig wordt om juiste accessoires te kiezen als elke fabrikant of chipmaker zijn eigen snellaadtechniek naar voren schuift. Om die reden werd het verplicht voor toestellen die in het najaar van 2019 verschenen met een eigen snellaadtechniek, om daarnaast ook de universele USB-PD standaard te ondersteunen.
Heb je dus een recente telefoon van bijvoorbeeld OPPO die werkt met de eigen Super VOOC-technologie, dan ondersteunt die ook USB-PD. Je hoeft dus niet langer je oplader rechtstreeks bij je fabrikant zelf te kopen, al is het wel mogelijk dat je alleen met die officiële oplader van de fabrikant kan opladen met het allerhoogste vermogen. Dit is een feit wat we terugzien bij alle telefoonmerken uit de Chinese BBK-groep, met name: OPPO, Realme, OnePlus, Vivo en IQOO.
OPPO's Super VOOC-techniek werkt ook op OnePlus- en realme-toestellen onder een andere naam
Qualcomm QuickCharge
Merk je dat jouw telefoon de populaire Qualcomm QuickCharge-snellaadtechnologie ondersteunt? In dat geval moet je kijken naar de versie van Qualcomms snellaadtechnologie en ook naar het maximale vermogen waarmee jouw telefoon kan opladen. Vervolgens zoek je een accessoire dat ook die versie van Quick Charge ondersteunt, of een recentere, en die kan laden met het maximaal vermogen dat jouw telefoon aankan.
Onderstaande tabel van Qualcomm helpt je om de juiste match te vinden tussen de QuickCharge-versie van jouw telefoon en die van de oplader in kwestie. Merk op dat telefoons die USB-PD ondersteunen, maar geen QuickCharge, nog steeds kunnen snelladen met een QuickCharge-oplader als die versie 4.0 of een recentere versie heeft.
Qualcomm's tabel toont de compatibiliteit van de QuickCharge-versies
Heb je een telefoon met een MediaTek-chipset?
En wat als je telefoon een MediaTek-chipset heeft in plaats van een halfgeleider van Qualcomm? MediaTek-telefoons werken met de Pump Express-snellaaddtechnologie, maar die naam mag je gerust vergeten. Belangrijk is dat die technologie gewoon werkt volgens de USB-PD-standaard en opladers die daarmee compatibel zijn.
Koop je er een met of zonder kabel, en wat met meerdere poorten?
Om zeker te zijn van de beste snellaadprestaties koop je beter een oplader die met een eigen usb-c-kabel komt. Als je enkel de oplader zelf koopt en een kabel van thuis gebruikt, dan ben je niet zeker dat je met het hoogst mogelijke vermogen kan opladen. Let ook op wanneer je opladers ziet die met meerdere usb-poorten komen. Vaak ondersteunt niet elke poort snelladen of behaal je enkel het beloofde vermogen als je slechts één apparaat tegelijk oplaadt. Kijk dus vooraf goed in de productomschrijving of stel vragen over het product alvorens je het koopt. Zo koop je het met de juiste verwachtingen.
Gerelateerde artikelen
Hecht jij veel belang aan snelladen? Speelt het een rol als je op zoek gaat naar een nieuwe telefoon? Heb je nog andere tips om de juiste oplader te vinden? Misschien gebruik je liever draadloze opladers? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips voor je Android-telefoon? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.