Of het nu om Android, smarthomeproducten of andere besturingssystemen gaat, de term AI wordt je om de oren geslagen. Kunstmatige intelligentie is gearriveerd, of we dat nou leuk vinden of niet. Maar is er al sprake van meerwaarde voor Android-gebruikers?
AI op Android
Als je het over AI op Android hebt, dan heb je het al snel over generatieve kunstmatige intelligentie. Dat is een type AI dat content kan verbeteren, aanpassen of helemaal zelf kan maken. Maar met opties als Circle to Search kunnen we ook heel snel een zoekopdracht uitvoeren via de Google-zoekmachine, waardoor we in veel gevallen sneller kunnen vinden wat we nodig hebben. Maar hoe staat het er nu voor met AI op Android en is er al sprake van een absolute meerwaarde? In Engelstalige landen wellicht, maar in Nederland nog niet.
Die snelle conclusie kun je trekken wanneer je het aantal mogelijkheden in Nederland vergelijkt met de opties die in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Daar kunnen Android-gebruikers een stemopname laten uittypen en AI vervolgens de taak geven alles samen te vatten, bijvoorbeeld op een Pixel- of Galaxy-smartphone. Een superhandige functie voor mensen die vaak in vergaderingen zitten of studenten die samen een gigantisch document bijhouden vol met samenvattingen van lessen.
De stand van zaken in Nederland
Als we een lijst moeten opnoemen van functies die vooralsnog niet in Nederland beschikbaar zijn, dan zijn we nog wel even bezig. Daarom is het voor nu (zomer 2024) handiger om te checken welke functies er wél beschikbaar zijn. Per fabrikant verschillen de mogelijkheden, maar in veel gevallen leunen ze op de ingebakken Android-functies, evenals de opties die Google via de Google Foto’s-app uitrolde. Daarnaast werken verschillende bedrijven nog aan unieke opties. Dat blijkt onder meer uit een recente Oppo-presentatie.
Het blijkt dat fabrikanten werken aan dezelfde opties. Oppo biedt bijvoorbeeld eveneens de optie aan een (Engelse) opname uit te schrijven of foto’s aan te passen. Zo kun je via Google Foto’s een object of persoon uit een foto verwijderen; Oppo is dan voornemens die mogelijkheden lokaal aan te bieden op zijn smartphones. In tegenstelling tot de app van Google, kun je ook objecten toevoegen met gen AI. Datzelfde kun je bewerkstelligen op een recente Samsung Galaxy-smartphone. Hierin zijn veel telefoons dus niet uniek.
Veel focus of foto’s en video’s
Wat nu opvalt is dat de gen AI op Android-functies in Nederland zich voornamelijk focussen op foto’s en video’s. Naast de objectverwijdering en automatische invulling van foto’s bieden bijvoorbeeld recente Pixel-smartphones ook Beste opname aan. Dit is een ietwat griezelige groepsselfie waarbij je meerdere foto’s maakt en de AI kijkt naar de beste lachresultaten. Die worden dan op één foto verzameld, waardoor iedereen er (potentieel) altijd perfect opstaat. Daarnaast is er de Audio Magic Eraser, waarmee je wind en andere ruis uit audiotracks van video’s filtert.
Video Boost is een functie die je – op moment van schrijven – alleen op de Pixel 8 Pro aantreft. Hiervoor moet je een video uploaden naar de cloud, waarna de Google-servers het beeld voor je bewerken. Niet alleen pas je hiermee de kleuren en de belichting aan, ook doen de servers iets aan de scherpte van de video en aan beeldstabilisatie. Dit werkt bij videomateriaal dat je overdag schiet, maar zeker ook in de avond. Tot slot vind je op veel smartphones de opties foto’s te verbeteren met allerlei automatische mogelijkheden (via de ingebakken app voor foto’s).
Zoals gezegd bieden verschillende fabrikanten verscheidene opties aan. Zo kun je met Galaxy AI e-mails en andere soorten teksten opstellen in een aantal stijlen (zoals zakelijk of wat losser). Ook kan de voorlopig nog gratis dienst van Samsung artikelen voor je samenvatten. Daarnaast bieden vrijwel alle smartphones met Android 14 de optie aan een achtergrond te generen op basis van generatieve kunstmatige intelligentie, waardoor je een unieke achtergrond creëert voor je smartphone. Maar… dat was het ook wel – de meerwaarde is nog niet heel groot.
De omgekeerde wereld
Geen grote meerwaarde, maar de impact is dat wel. Zo kun je allerlei apps downloaden waarmee je de AI-mogelijkheden uitbreidt, zoals Google Gemini en Microsoft Copilot. Daarmee ontgrendel je interactieve ervaringen waarmee je zoekopdrachten uitvoert, afbeeldingen genereert en allerlei teksten produceert, samenvat of aanpast. Dergelijke chatbots kunnen helpen bij je huiswerk, een slogan voor je verzinnen of een logo voor je ontwerpen. Het is in elk geval duidelijk dat (gen) AI veel werk uit handen neemt, maar daar kleeft nog wel een duister randje aan.
Kijk, we zijn de laatsten die zeggen dat AI-tools onhandig zijn. Want ze kunnen wel degelijk van dienst zijn, helemaal wanneer je ze inzet ter ondersteuning. Maar wat veel mensen en bedrijven nu doen is complete of gedeeltes van producties vervangen met generatieve AI. Niet alleen verdwijnen er daardoor (op den duur meer) banen, ook geven we steeds meer creatieve taken uit handen. In plaats van monotoon werk te laten verdwijnen, blijft dat nu vaak over terwijl computers hun fantasie de vrije loop laten. Dat is een heikel punt als het om AI gaat.
Om antwoord te geven op de hierboven gestelde vraag: AI biedt zeker nu het nog zelden in het Nederlands beschikbaar is nog geen enorm grote meerwaarde voor Android-gebruikers, maar het is tegelijkertijd heel persoonlijk. Als je veel foto's bewerkt en objecten uit foto's haalt, dan biedt het meerwaarde voor je, maar een echte must is het vooralsnog niet.