Gebeuren er vreemde dingen op je telefoon? Dan bestaat de kans dat er kwaadaardige apps aan het werk zijn. Wij leggen uit wat de mogelijke tekenen zijn van malware-apps en wat je eraan kan doen. Voorkomen is daarbij beter dan genezen.
Android-malware
Android-telefoons zijn over het algemeen relatief goed beschermd ten opzichte van klassieke virussen en en daarom is het niet nodig om een antivirus of dergelijke apps op je telefoon te gebruiken. Dergelijke apps kunnen je telefoon alleen maar vertragen.
Toch wil dat niet zeggen dat je niet het slachtoffer kunt worden van phishing, want bedrog via WhatsApp komt vandaag heel vaak voor. Het is ook mogelijk om onbedoeld kwaadaardige apps op je telefoon te installeren, bijvoorbeeld vanuit alternatieve applicatiewinkels of bedrieglijke advertenties. Wij vertellen over de mogelijke tekenen van malware op je telefoon.
Gerelateerde artikelen
1. Een hoger dataverbruik
Als er op achtergrond dingen op je telefoon gebeuren die niet horen, dan kan je dat mogelijk al aan het toegenomen verbruik van mobiele gegevens zien. Vaak gaat het om clicks die op de achtergrond worden uitgevoerd om winst te creëren voor cybercriminelen, of om gegevens die massaal verzonden worden naar de gegevens van de kwaadwillende.
Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Mobiel netwerk > Datagebruik van app, en controleer of je verbruik de voorbije weken is toegenomen vergeleken met de weken ervoor. Mogelijk zie je hier al meteen van welke app het hoge dataverbruik afkomstig is.
2. Reclame en pop-up-meldingen
Zodra je reclame tussen je meldingen ziet die je er erg toe aanzetten om erop te klikken, dan kan dat een sterke aanwijzing zijn van malware. Dat is al helemaal het geval wanneer je plots een ander vergrendelscherm ziet vol met reclame of wanneer er pop-up-advertenties op het scherm verschijnen. Dergelijke praktijken vertragen je telefoon, ze werken hinderlijk en vreten ook aan je accuduur en mobiele databundel.
3. Onbekende apps
Je hoeft niet bij elke app die je nooit eerder hebt gebruikt argwanend te zijn, want de kans bestaat dat het gaat om voorgeïnstalleerde apps van de fabrikant, of bloatware. Dat laatste zijn apps en games waarvoor de fabrikant betaald kreeg om ze op je telefoon te installeren.
Zie je echter apps of games waarvan je zeker weet dat ze eerder niet op je apparaat stonden, dan is de kans groot dat het om malware gaat. Dergelijke apps sluipen in dat geval via andere wegen dan de Google Play Store je Android-telefoon binnen. Zo'n kwaadaardige apps kunnen er ook voor zorgen dat nog meer malware automatisch op je telefoon wordt geïnstalleerd.
4. App-crashes
Apps die op je telefoon crashen kunnen het resultaat zijn van onschuldige fouten, maar het kan ook een teken zijn dat er iets niet pluis is op je smartphone. Wanneer malware de werking van je telefoon aantast, vaak onbedoeld, dan kan het voorkomen dat apps geregeld afsluiten.
We zeggen erbij "onbedoeld", want in principe heeft een malware-app geen motief om de werking van je telefoon te verstoren. Zo kan ze alleen maar sneller ontdekt worden door de gebruiker, die ze dan vervolgens verwijdert.
Gerelateerde artikelen
5. Warmte en een hoger batterijverbruik
Deze twee zaken gaan met elkaar gepaard. Naarmate malware-apps activiteiten op de achtergrond uitvoeren zal die extra benodigde rekenkracht ervoor zorgen dat je telefoon warmt wordt, en het leidt tot een hoger accuverbruik. Telefoons die zonder duidelijke aanleiding warm aanvoelen en energieslurpen, kunnen het slachtoffer geworden zijn van cybercriminelen.
Wat als je telefoon malware bevat?
Als je telefoon een van bovenstaande voortekenen kan afkruisen, wil dat daarom nog niet zeggen dat er ook echt foute dingen gebeuren. Vaak is het dan ook een mix van bovenstaande kenmerken die je ertoe overtuigen.
Als je een app op je telefoon hebt ontdekt die er niet thuishoort, dan is een eerste gedachte natuurlijk om die app simpelweg te verwijderen. Maar daarmee ben je nog niet zeker dat je telefoon dan vrij is van kwalijke apps. Beter is om de telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen en een nieuwe installatie uit te voeren.
Zorg wel eerst dat al je gegevens, waaronder foto's en documenten, netjes in een back-up staan. Ga vervolgens naar Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen terugzetten) > Alle gegevens wissen.
Malware voorkomen
In het geval van malware is voorkomen altijd veel beter dan genezen. Hieronder sommen we een aantal algemene tips op die je kunnen beschermen. Vervolgens linken we hieronder nog naar een aantal artikelen die je kunnen helpen.
- Installeer altijd de laatste Android-beveiligingsupdates
- Zorg dat je apps automatische updates vanuit de Play Store ontvangen. Daarvoor is opslagruimte benodigd op je apparaat
- Gebruik een methode voor schermvergrendeling zoals een pincode of vingerafdrukvergrendeling
- Download geen apps van andere bronnen dan de Google Play Store
- Wees alert voor spam-email, onbetrouwbare telefoontjes of app'jes
Gerelateerde artikelen
Heb jij weleens last gehad van malware op je telefoon? Wat heb je toen gedaan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.