Na een Google I/O waarin er veelal werd gesproken over kunstmatige intelligentie (en aan het einde ook nog wat hardware werd aangekondigd), is één ding duidelijk: AI is de toekomst. TheVerge sprak met de ceo van Google, Sundar Pichai, om wat meer verdieping op te zoeken over die toekomst van AI. Dit zijn vijf opvallende dingen die Google te melden had.
‘Mensen moeten zelf bepalen of het gebruik van AI passend is’
Een mailtje naar je collega opstellen met hoe dankbaar je bent voor haar harde werk, maar dat niet zelf schrijven maar door AI laten doen? Sundar zegt dat hij er veel over heeft nagedacht hoe hij het zou vinden als hij zo’n AI-mail zou krijgen. “Ik denk dat er een soort maatschappelijke norm komt die misschien nog wel wat verandert in de toekomst. Mensen zullen zelf bepalen of het gebruik van AI passend is. Het laatste wat je wil is dat een mail door AI geschreven ook nog wordt beantwoord door AI. Ik denk dat het in het geval van een klacht naar een bedrijf niet erg is, maar voor mij zou dat niet werken in een persoonlijk voorbeeld zoals een bedankmail. Maar tegelijkertijd heb ik vrienden die zeggen dat ze niet zo goed zijn in het schrijven van die mails en juist wel wat hulp kunnen gebruiken. Als maatschappij denk ik daarom dat we hier uiteindelijk onze weg wel in vinden.”
‘Mensen passen zich beter aan dit soort nieuwe tech aan dan we denken’
Op de vraag of er bij Google zelf ook wat normen verandert zijn wanneer het gaat om AI, zegt Sundar: “In eerste instantie vond ik het gek om die slimme e-mailantwoorden en het met AI opstellen van mail te gebruiken. Later kwam er echter emotie bij en dat maakte het verschil. Ik denk dat ik er inmiddels beter in ben om er een emotie mee weer te geven die ik ook daadwerkelijk voel. Ik denk dat mensen zich beter aan dit soort nieuwe tech aanpassen dan we denken. We leren heel snel hoe we dit soort technologie kunnen gebruiken.”
Gerelateerde artikelen
Google vond de komst van mobiele telefoons spannender dan die van AI
Sundar noemt kunstmatige intelligentie een flinke platformverandering, waarin veel mensen hun gedrag zullen gaan veranderen. Maar met zulke grote veranderingen komt het ook vaak voor dat de macht van de gevestigde orde afneemt en er nieuwe spelers opduiken. Maakt Google zich daar druk om? “Ik voelde dat risico meer met de komst van mobiele telefoons. We hebben Android ontwikkeld en ik denk dat we als bedrijf echt veel moesten veranderen voor de mobiele wereld. We waren immers gebouwd op het internet en nu kon je ineens apps op een telefoon zetten. Met AI… dit is ons zevende jaar als AI-first bedrijf en dat zit dus echt ingebakken in wat we doen. Dit soort platformveranderingen zijn zeker wel disruptief, maar als ik kijk naar de schaal en grootte van de kans die er ligt met AI, dan hebben we hard gewerkt. We weten wat het betekent om AI in onze producten in te bouwen.”
Google is wat later met een AI-chatbot omwille van de gebruiker
OpenAI heeft de focus op AI weten te leggen door met de immens populaire chatbot ChatGPT te komen. Google was met zijn Bard - en verdere Ai-aankondigingen - erg reactief en niet echt de trendsetter. Sundar zegt: “We hebben er hierbij voor gekomen om te kijken naar in hoeverre de gebruikers er klaar voor waren. Deze technologieën hebben ook zwaktes, maar je realiseert je dat je je nu begeeft in een tijd waarin mensen er klaar voor zijn. Dat realiseerden we ons en we begonnen eraan te werken. We hadden wat tijd nodig om het goed voor elkaar te krijgen en dat was voor ons belangrijk. Onze producten worden door zoveel mensen gebruikt, ik vond het belangrijk om het goed geregeld te hebben. Google was er al die jaren geleden ook niet meteen toen het internet de wereld veranderde.”
Google denkt dat het wel meevalt met het verdwijnen van banen door AI
Sundar: “In de 20 jaar dat we technologie verder automatiseren hebben mensen constant voorspelt dat allerlei banen zouden verdwijnen. Bioscopen zouden uit het straatbeeld verdwijnen, maar dat is niet echt gebeurd. Films zijn populairder dan ooit. Twintig jaar geleden, toen men precies voorspelde wat techautomatisering zou doen, zijn er zeer specifieke uitspraken gedaan over hele jobcategorieën die zouden verdwijnen. Dat is nog niet volledig uitgekomen. Neem bijvoorbeeld advocatuur. Iets zegt me dat eerder meer mensen advocaat zullen worden, omdat de onderliggende redenen waarom recht en rechtssystemen bestaan niet verdwijnen, omdat dat de problemen van de mensheid zijn. AI zal het beroep dus in bepaalde opzichten beter maken. Het kan onbedoelde gevolgen hebben, maar ik durf er bijna om te wedden dat er over 10 jaar meer advocaten zijn.”
Wat vind jij van deze uitspraken van Googles ceo? Wat vind je opvallend? Laat het nu achter in de reacties.