Kinderen zijn al op jonge leeftijd online voor allerlei activiteiten, en dan komen ze ook automatisch met wachtwoorden in aanraking. We geven vier belangrijke tips voor ouders om hun kinderen te leren.
Wachtwoorden en kinderen
Op 24 november is het 'Verander Je Wachtwoord Dag' en je weet dus wat je vandaag te doen staat: veranderen die wachtwoorden. Best is dat je daarvoor een generator maakt voor veilige wachtwoorden zoals deze. Androidworld gaf je in dit artikel alvast alle tips die je kan gebruiken om de beveiliging van je wachtwoorden te controleren en ze veiliger te maken. We bespraken daarnaast ook al zeven slechte gewoonten met wachtwoorden.
Toch is het ook belangrijk om de nodige aandacht te geven aan kinderen die online spelletjes spelen of het internet verkennen. Leer ze meteen over het belang van veilige wachtwoorden en de manier waarop je ze slim met wachtwoorden omgaan. Je zal zelfs merken dat het erg leuk is om samen met de kind leuke en sterke wachtwoorden te bedenken wanneer ze hun fantasie helemaal de vrije loop laten.
Gerelateerde artikelen
1. Kies voor een wachtwoordzin
Wachtwoorden heb je nu eenmaal best vaak nodig, en daarom hebben zowel kinderen als volwassenen de neiging om korte woorden te bedenken die makkelijk te onthouden zijn. Om die reden worden ook vaak woorden gebruikt die persoonlijke informatie bevatten of cijferreeksen die makkelijk te raden zijn.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van zulke van wachtwoorden die je beter niet kunt gebruiken:
- Joepjanssens123 (Het kind heet Joep Janssens)
- Wachtwoord111
- Pukkie54321 (Pukkie is de naam van het huisdier dat overal op foto online staat)
Veel beter is om niet te werken met een wachtwoord, maar wel met een wachtwoordzin. Dat wil zeggen dat je een veel langer wachtwoord hebt omdat het eigenlijk een zin van losse woorden is. Best is wel dat de woordvolgorde niet logisch klinkt. Wat betreft de cijfers die vaak benodigd zijn, gebruik je handige ezelsbruggetjes. Je legt bijvoorbeeld uit dat je kind 10 vingers heeft en twee handen, en dan is de cijfercombinatie dus '102'.
Als je die tips samenbrengt kom je bij onderstaande voorbeelden voor wachtwoordzinnen:
- Blauwehondenbeigelucht102
- Papadrinktsenseokoffie061
- Snelleslakentrageauto419
2. Tweestapsverificatie
Een wachtwoord hebben is één ding, maar veel beter is om je kinderen meteen uit te leggen dat er naast het wachtwoord nog een tweede obstakel bestaat om te voorkomen dat stoute mensen op hun favoriete spelletje inloggen. Met tweestapsverificatie krijg je bij het inloggen eerst eens sms'je met een code alvorens je toegang krijgt. Heeft je kind nog geen telefoon, dan komt dat bericht binnen bij mama of papa.
Tweestapsverificatie, kortweg 2SV, word als de norm beschouwd voor een goede beveiliging online. Het is daarom dat Google recent heeft beslist dat het 2SV zelfs automatisch gaat activeren op Google-accounts, omdat de techniek veiliger is dan een zwak wachtwoord dat telkens opnieuw wordt gebruikt.
Gerelateerde artikelen
3. Gebruik een wachtwoordmanager
Als kind al best vaardig met een telefoon of pc opschiet en ondertussen al heel wat wachtwoorden heeft om te onthouden, dan is het verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Google heeft zo'n systeem ingebouwd in Chrome en Android, maar je kan ook ten rade gaan bij andere bekende diensten. Hier vind je een overzicht van vier uitstekende apps.
Het voordeel van een wachtwoordmanager is dat er slechts één sterk wachtwoord nodig is dat je zelf moet onthouden, en de rest gebeurt vanzelf. Da's puur gebruiksgemak en zo'n tool kan zelf sterke wachtwoorden genereren.
Gerelateerde artikelen
Is het gebruik van een wachtwoordmanager nog geen optie, en wordt het voor je kind lastig om de wachtwoorden zelf te onthouden? Dan kan je beter met een ouderwets trucje aan de slag gaan. Geef je kind een boekje waarin het alle wachtwoorden noteert, en leer hem of haar om dat boekje telkens weg te stoppen op een afgesproken plaats.
4. Goede gewoonten online
En dan zijn er als laatste nog enkele algemene vuistregels die je je kinderen het best zo snel mogelijk bijbrengt. Als hij of zij een computer gebruikt op een locatie buitenhuis dan is het beter om even niet in te loggen op die ene website met leuke kleurplaten en spelletjes. Je weet nooit wie er meekijkt of dat het wachtwoord per ongeluk opgeslagen wordt.
Zeg ook dat het wachtwoord niet bestemd is voor vrienden en vriendinnen of anderen die ernaar vragen, en dat het geen goed idee is om het even in een berichtje te delen. Daarnaast is het wel een goed idee om samen met je kind af en toe als activiteit nieuwe, originele wachtwoorden te bedenken, want het is goed om wachtwoorden regelmatig te veranderen. Gebruik je een spel, app of programma niet meer, dan mag het account ook weg. Zeg ook dat je daarbij altijd wil helpen.
Gerelateerde artikelen
Zijn er nog dingen die jij aan kinderen zou willen leren als het om wachtwoorden gaat? Help jij je zoon of dochter al om leuke maar veilige wachtwoorden te bedenken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste tipartikelen op Androidworld? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.