Als je ChatGPT of Bard een vraag stelt, doe je dat dan in het Engels of in het Nederlands? Je kunt beide chatbots natuurlijk gewoon in het Nederlands gebruiken. En, kun je een beetje goed prompts schrijven? Het spijtige is dat Google het leren prompts schrijven juist alleen voor Engelstaligen beschikbaar heeft gemaakt. Dat vinden we jammer. We willen Google’s Say What You See ook in het Nederlands.
1. Iedereen kan wel een les gebruiken
AI is superslim: het is niet voor niets mogelijk om in het Nederlands tegen Bard te praten en ook in het Nederlands antwoord te krijgen. Maar opmerkelijk genoeg heeft Google zijn uitleg over hoe je betere prompts kunt schrijven dan weer niet in de vele talen beschikbaar gemaakt waarin je tegen Bard kunt praten. Jammer, want iedereen heeft er baat bij om betere prompts te leren schrijven. Je kunt natuurlijk die quote van Pippi Langkous gebruiken die niet van Langkous blijkt te zijn: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” en vaak gaat het ook wel goed, maar een kleine cursus brengt je waarschijnlijk net een stukje verder.
2. Spelenderwijs leren is altijd goed
Bovendien is Say What You See enorm schattig. Het is een spel met een zoet uiterlijk om te leren prompts maken. Het wordt overduidelijk door Google Arts & Culture gemaakt, want het uiterlijk hiervan is een kunstwerkje op zich. Vooral is het goed om spelenderwijs te leren: ook al ben je 40 of 60 jaar oud: gamen helpt. Zo moet je bijvoorbeeld omschrijven wat je op een afbeelding ziet. Ja, je moet het dus andersom leren. Zo kun je je namelijk veel beter verplaatsen in de AI. De AI wordt ook echt ingezet om op basis van jouw omschrijving weer met een nieuw beeld op de proppen te komen en je krijgt er ook echt een ‘matchcijfer’ bij.
3. Het is goed om het uit de bron zelf te horen
Je kunt bij diverse online scholen al een cursus prompts schrijven vinden, maar het is net even fijner om dat te leren van het bedrijf dat de software ook heeft gemaakt. Dat hoort immers het allerbeste te weten hoe je het beste met hun systeem omgaat. Google heeft er bovendien baat bij je te leren goed met Bard om te gaan, zodat je eerder naar Bard gaat dan bijvoorbeeld naar ChatGPT (hoewel de les natuurlijk op beide AI-chatbots wel van toepassing zal zijn).
Lees ook
Zo ziet de Google Assistant met Bard eruit
Google Bard krijgt een betaalde, premium variant: Bard Advanced
Kortom, we willen graag dat Say What You See ook in Nederland beschikbaar komt. Het is waarschijnlijk wel te benaderen via een VPN-verbinding, maar het zou fijn zijn als het ook in een Nederlandse variant kwam zodat we in onze eigen taal goede prompts leren schrijven.
Vind jij prompts schrijven moeilijk? Zou je er meer over willen leren? Deel het in de reacties.