Kunstmatige intelligentie (AI) staat voor een doorbraak, want er zijn steeds betere tools die kunstwerken genereren, muziek maken of complexe antwoorden geven op jouw vragen. Wij bespreken drie tools die volop in ontwikkeling zijn, maar vandaag al beschikbaar zijn voor testers.
1. ChatGPT - slimme chatbot van OpenAI
ChatGPT zorgt de laatste weken voor sensatie. Het is een chatbot die van kunstmatige intelligentie gebruik maakt om complexe antwoorden te geven op elke open vraag. Je kan ook opeenvolgende vragen stellen. De tool is ontwikkeld door OpenAI, een bedrijf waar onder meer Microsoft sterk in investeert. De AI is getraind door het grote GPT-3.5 taalmodel dat met leertechnieken is verfijnd.
Sommige gebruikers laten ChatGPT programmeren of gedichten maken en op Androidworld hebben we aan de chatbot gevraagd om de titel van dit artikel te bedenken. We kregen daarbij vier suggesties en het resultaat mag er zijn, zoals je hieronder in de afbeelding kan zien.
En toch is er wel een duidelijke beperking, want de chatbot kan geen zoekopdrachten op het internet kan uitvoeren, ook al heeft hij al wel toegang tot een enorme database van gegevens. Soms zien we ook feitelijke onjuistheden in de antwoorden. Bij onze vraag over de smarthome-standaard 'Matter' schreef ChatGPT bijvoorbeeld dat Matter een videoplatform is van Google.
De eerste suggestie van ChatGPT werd de titel van dit artikel
Bezorgdheid
ChatGPT is verder zo ontworpen dat het op sommige onderwerpen niet uitgebreid in gaat. Een gebruiker wist dat systeem begin deze maand nog te omzeilen. Hij kreeg zo gedetailleerde instructies voor het maken een molotovcocktail (via Twitter). Zulke voorvallen leiden ertoe dat OpenAI positieve wijzigingen maakt in de algoritmen van ChatGPT, maar het doet ook bij critici de wenkbrauwen fronsen. En er zijn nog meer bezorgdheden, want het systeem kan ook door studenten worden misbruikt bij het maken huiswerk en proefwerken.
Gerelateerde artikelen
Het feit dat ChatGPT voor iedereen toegankelijk is, zorgt dus zeker voor uitdagingen. De website is op dit moment een ware hit, want ChatGPT had slechts vijf dagen nodig om gebruikt te worden door 1 miljoen mensen. Facebook had in vergelijking 10 maanden nodig om zoveel gebruikers te bedienen, Netflix deed er 41 maanden over en Instagram behaalde 1 miljoen gebruikers na twee en halve maand.
2. Riffusion - maakt muziek
Riffusion is een website die zelf muziek kan genereren op basis van een beschrijving die je geeft. Vervolgens wordt er in real-time en aan één stuk een riff gegeneerd die je kan afspelen. Riffusion genereert zo bijvoorbeeld muziek in stijl van:
De zang in de muziekstukjes bestaat uit wartaal, maar je kan de stijl van de artiesten er wel in herkennen. Als je bijvoorbeeld vraagt om alleen drum and bass of instrumentale muziek te maken, dan krijg je vaak wel een behoorlijk resultaat.
Riffusion maakt gebruik van Stable Diffusion, een AI-model dat is in feite is gemaakt voor het generen van afbeeldingen. De ontwikkelaars hebben het model kunnen ombuigen zodat het spectrogrammen kan genereren die de software kan omzetten in audiofragmenten. De spectrogrammen bevatten namelijk alle benodigde informatie over de geluidsfrequenties. Je kan er hier meer over lezen.
Je zal misschien merken dat het de makers van Riffusion op dit moment aan de nodige servercapaciteit ontbreekt om de tool altijd vlot te laten werken. Als je over een pc met een krachtige gpu beschikt, kan je de tool wel lokaal gebruiken zodat ze altijd werkt.
De ene riff is succesvoller dan de andere
Gerelateerde artikelen
3. DALL·E 2 - genereer afbeeldingen
DALL·E is een ander programma van OpenAI dat beelden kan generen op basis van omschrijvingen. De AI is ook weer gebaseerd op het GPT-3-model dat jouw omschrijvingen op een complexe manier kan interpreteren. Je kan niet alleen typen wat je in de afbeelding wil zien, maar ook in welke stijl het werk mag worden gemaakt.
Hieronder ontdek je respectievelijk: "roze stormtrooper in cyberpunkwereld", "rollable smartphone renders", "Spongebob stoel" en "Indiana Jones is een konijn"
Het zal grotendeels nog moeten blijken wat voor de kunstwereld op termijn de gevolgen zullen zijn van AI-gegenereerde werken. Heel wat kunstenaars maken zich zorgen door de opkomst van tools als DALL·E 2. The New York Times schreef in september nog over de kritiek die was ontstaan bij deelnemers, nadat een AI-werk een kunstprijs had gewonnen in de Amerikaanse staat Colorado.
Wat denk jij van de opkomst van tools als DALL·E 2 en ChatGPT? Maak jij je zorgen over de mogelijke gevolgen van deze technologie, of ben je vooral enthousiast over de positieve effecten? Zijn er nieuwe regels nodig rond het gebruik van AI? Laat het ons weten in de reacties.